Вселенският патриарх Вартоломей благослови премиера Сергей Станишев



Патриаршията в Истанбул посрещна българския министър-председател със звън на камбани. В последния ден от посещението си в Турция премиерът Сергей Станишев разговаря с Н. Св. Вселенския патриарх Вартоломей, съобщи вчера правителствената информационна служба.

Патриархът отбеляза, че като човек, учил в Русия и Великобритания, министър-председателят ни може лесно да направи връзката между Изтока и Запада. Вярвам, че сте най-подходящият човек да доведете България до членство в Европейския съюз. Не се колебайте в изпълнението на Вашата мисия! Ние се молим за Вашия успех и вярваме, че ще постигнете прогрес и ще осъществите целите, които сте си поставили. Бог да Ви благослови във Вашето дело, каза Н. Св. Вселенският патриарх.

От своя страна министър-председателят допълни, че това ще стане с Божията помощ! Той благодари за топлите думи и изтъкна, че като хора, ние винаги се нуждаем от духовна подкрепа.
Вселенският патриарх оцени високо подаръка, поднесен му от премиера – копие на съд от Рогозенското съкровище и го дари със сребърен поднос.

По-късно министър-председателят Сергей Станишев посети българската църква “Св.Стефан” и се срещна с църковното настоятелство. Кметът на община “Фатих” Мустафа Демир запозна премиера с плановете за реконструкция на сградата. Българската страна е предвидила за ремонта на църквата 650 000 лв. По време на срещата си с премиера Реджеп Тайип Ердоган министър-председателят Сергей Станишев изрази своята благодарност към общината, която предвижда 500 000 щ.д. за укрепването на брега, на който се намира този исторически паметник, една от забележителностите на многомилионния град.

Непосредствено преди отпътуването си от Турция премиерът Сергей Станишев ще се срещне с валията на Истанбул Муамер Гюлер.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...