Вселенският патриарх освети икони на българската църква в Истанбул



Източник: Днес +

Вселенският патриарх Вартоломей Първи вчера е осветил и благословил иконите на българската църква в Истанбул. По този повод в българската екзархия Шишли в града се е провела специална церемония с религиозна служба и другарски обяд. Около 350 души – истанбулски българи и групи от София, Пловдив и гръцкия град Солун – са участвали в празненството. Честването на празника на Свети Мина прави деня двоен празник за православните българи в Истанбул.

Специално за случая от България е пристигнал митрополит Наум, главен секретар на Светия синод, както и Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията на България. Между официалните гости са посланикът на България в Турция Бранимир Младенов, генералният консул на България в Истанбул Евгени Генев и генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов.

Богослужението е било отслужено в екзархийската църква "Свети Иван Рилски". 30-те икони, осветени и благословени от Вселенския патриарх и от епископ Наум, са дар за българската църква в Истанбул от художника Желю Желев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...