Втора научна конференция „Православие и краезнание” ще се проведе в Стара Загора



отец Захарий ДечевНа 27-28 май за втори път в България ще се проведе научна конференция „Православие и Краезнание”.

Организатори са Съюзът на краеведите в България, Педагогическият факултет на Тракийски университет – Стара Загора и Православен духовно-просветен енорийски център „Св. Възнесение Господне” при катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Бургас.

В конференцията ще вземат участие краеведи, богослови, свещеници, миряни, историци, географи, етнографи, етнолози и др.

Основният доклад ще бъде изнесен от отец Захарий Дечев, енорийски свещеник при катедрален храм ”Св. Св Кирил и Методий”, гр. Бургас. Отец Захарий е първият, който издига идеята за православното краезнание в България и теоретично я представя.

Другите доклади ще бъдат изнесени от доц. Цонка Каснокова, която е автор на първата дисертация по краезнание в обучението по история, и проф. Марин Ковачев – председател на Съюза на краеведите в България.

Първата научна конференция за „Православие и краезнание” бе във Велико Търново през 2002 г. и имаше за цел да изведе едно ново направление в българското краезнание. Настоящата конференция ще представи теоретичните изследвания в тази област. Те са разпределени в няколко тематични направления: теория и история на православното църковно краезнание; исторически сведения за църковно-богослужебни места (манастир, храм, параклис, аязмо); църковно-богослужебни съсъди, одежди и книжнина; новомъченици, живот и дейност на църковни личности, и т.н.

Нека не пропускаме да се обединим около нашето минало, за да съществуваме като народ и в нашето бъдеще.

За повече информация: отец Захарий Дечев, моб. 0888917915

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...