Втора православна Алфа конференция се проведе в София



На 18 и 19 ноември 2010 г. в София се проведе Втората православна Алфа конференция. Тя беше организирана от Фондация „Алфа България” (www.alphabg.org) с благословението на Видинския митрополит Дометиан.

Първоначално конференцията беше замислена единствено за гости от България. По време на подготовката все повече участници от чужбина проявиха интерес и на самата конференция присъстваха архиереи, свещеници и миряни от България, Русия, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Ливан. За съжаление, желаещите от Украйна и Египет не успяха да получат своите визи навреме и да организират пътуването си.

По време на конференцията участниците се запознаха с историята на Алфа курса и неговото приложение по света и конкретно в Православната църква.

Алфа курсът води началото си от Англия, където възниква преди тридесет години. Курсът се провежда в рамките на десет седмици и обхваща петнадесет катехизаторски теми, запознаващи участниците с основните истини на християнството. Особено важен е начинът на поднасяне на темите и възможността за обсъждане в малки групи на въпроси, задавани от гостите. През последните години методиката на Алфа курса, първоначално разработена от Англиканската църква, беше адаптирана от православни богослови и свещеници за употреба в православен контекст.

Главни говорители на конференцията бяха епископ Санди Милър (основател на Алфа курса), Ники Гамбъл (викарий на църквата „Света Троица“ в Лондон), д-р Мартин Щьосел (координатор на Алфа за Швейцария). Своя опит с провеждането на Алфа курса в православен контекст споделиха също духовници и капелани от България, Румъния и Русия.

Като една от възможностите за продължение след Алфа бе представен и курсът „Пътят: Въведение в православното християнство“. Този курс е разработен от Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж. Авторите на „Пътят“ представят курса така:

„Пътят: Въведение в православното християнство“ бе вдъхновен като идея от Алфа курса, като възприема неговите пионерски методи и е предназначен да бъде негово продължение. Докато Алфа се стреми да направи нови християни от невярващи, „Пътят“ отива преди всичко при „изгубените овци от дома на Православието“ – онези, които имат известно познание за вярата, но са се оттеглили от нея. Алфа разбива каменистата почва. Върху тази нова основа „Пътят“ представя Православната Църква.

След закриването на конференцията за гостите от чужбина бе организирано посещение на православни забележителности в и около София. Всички православни участници бяха получили надлежно архиерейско благословение от сестрите Православни църкви за участие във Втората православна Алфа конференция.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. идиот каза:

    За Алфа курса и неговата неохаризматична същност вж.

    Священник Николай Чистов. Новые харизматики в русской церкви. – http://www.ruskline.ru/monitoring_smi/2007/04/18/novye_harizmatiki_v_russkoj_cerkvi/
    .
    Книга за св. Симеон Нови Богослов, безплатна –
    http://www.bitoman.ru/download/25240.html

  2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Върнаха Кочовска от ада, […] –
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-12-05&article=349839

  3. кракатит каза:

    „…разказа за „Стандарт“ Капка Георгиева, близка приятелка на Кочовска. Вера е от ранга на Ванга, щеше да е безумно да я изгубим по нелеп начин, каза още Георгиева.“

    Тази Капка не е ли половинката на шуменския богослов Сидеров, известен още и като Волен?

  4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Закон Божий. Библейская история Ветхого Завета. Том 1 и 2

    http://www.unibytes.com/1y58ZmpCZ_MB/timer

    http://www.unibytes.com/yKbrk.LxkIIB