Въведение в съвременното православно богословие – нова книга на издателство „Омофор”



Въведение в съвременното православно богословие

Автор: Карл Кристиян Фелми
Превод: Свилен Тутеков, Даниел Йорданов
Редактор: проф. Тотю Коев
Година на издаване: 2007 г., първо издание
Формат: 14.5/21.5, меки корици
Страници: 373
ISBN 978-954-9700-58-9
Цена: 13 лв.

„Най-новото православно богословие е насочено срещу едностранчивия интелектуализъм, но не е против обръщането към интелекта като такъв. То се стреми да се върне към начина на мислене на светите отци, чиято насоченост към опита и към познаваемото в опита е толкова безспорна, колкото е безспорно тяхното високо интелектуално равнище, както и стремежът им да опишат опита на християнската вяра… Като понятието опит на практика отсъства у източните отци на Църквата. Но тяхното богословие е именно опитно богословие, тъй като то се намира в постоянна връзка с тайнствата, преди всичко с Кръщението и Евхаристията, а също и с другите тайнства и аскетическия живот. То е в постоянна връзка с молитвите и славословието. По такъв начин само по себе си, то е единство на „закона на молитвата” Lex orandi и на „закона на вярата” Lex credendi."

Карл Кристиян Фелми (роден 1938 г.) е доктор по богословие, професор, завеждащ катедрата по история и богословие на християнския Изток в университета „Фридрих- Александър”, Германия. Преподавал е в университетите в Мюнстер и Хайделберг, пастор на Евангелско-лутеранската църква в Бавария. Един от най-активните участници в диалога между Евангелската църква в Германия и Руската православна църква. Автор е на над 100 статии и книги, публикувани на различни езици.

Книгата на издателство Омофор „Въведение в съвременното православно богословие” е предизвикателство за всяко богословие, което е отделено от църковния, литургичния и мистичен опит и духовност, привнесени в жертва на науката и нейната методология.

Като се базира на авторитетните възгледи на богослови като о. Павел Флоренски, Владимир Лоски, Христос Янарас, Христос Андруцос, проф. Фелми споделя убеждението, че не можеш да станеш православен от книгите в своя кабинет, без въобще да се докоснеш до живота, а трябва преди всичко да заживееш православно, защото няма друг път. Православието може да се разбере само в опита на Църквата или живия религиозен опит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...