Въвлече ли Светият синод Църквата в политически игри?



viara_i_obshtestvoТази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

– Нарушава ли се Конституцията на Република България с решението на Светия синод да се споменава по време на обществените богослужения и частните треби Симеон Сакскобургготски като „благочестив и христолюбив цар на българите”? Какво налагаше приемането на това решение точно сега и какви са мотивите? Проявява ли се дуализъм от гледна точка на публичното право? Какво прозира зад този акт на българските архиереи? Гости на Горан Благоев ще бъдат Любомир Младенов – служител на Дирекцията по вероизповеданията към МС от основаването й и неин директор (1997–2002 ), син на началника на военна прокуратура по времето на цар Борис ІІІ и адвокатите: д-р Виктор Костов – правозащитник, гл. редактор на „Свобода за всеки” и Деян Петров който е и богослов.

Очакваме ви предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg с отговор на въпроса: „Приемате ли решението на Светия синод да споменава Симеон Сакскобургготски като „цар на българите”?”. По време на излъчването ни, директно в ефир за Вас ще бъдат отворени телефоните 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551 след 17.20 ч.

Ще видите още:

– Възстановяването на Българската патриаршия – ще си припомним със звук и картина как след 530-годишно прекъсване на 10 май 1953 година Третият църковно-народен събор избира Български патриарх със съдействието на атеистичната власт и как десет години преди това цар Борис Трети и премиерът проф. Богдан Филов отказват да възстановят патриаршията.

– „Европа, Паметта, Църквата” – проф.Калин Янакиев ще представи новата си книга, която сам определя като своеобразен „дневник” на своите политико-исторические, философските и религиозни „замисляния” през последните три години. Но няма да пропуснем да потърсим коментира му и за актуалните църковни събития.

Гледайте ни, очакваме ви! Започваме точно в 17 часа.

Екипът на „Вяра и общество“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...