Във Варна въвеждат две форми на обучение по религия


Източник: в. Черно море

До края на учебната година учениците могат да подават молби за изучаване на православното християнство в две форми. В училищата предметът „Религия“ се преподава като задължително избираема подготовка (ЗИП) и като свободно избираема подготовка (СИП).

Молби, подписани и от родителите на детето, което се интересува от програмата, се подават до директора на съответното учебно заведение. Занятията се организират в училище, водят се от учител специалист с висше хуманитарно образование с професионално направление религия и теология. За началния курс преподавателят трябва да е завършил курс по религия в богословските факултети на висшите училища в България.

Продължава приемането на молби от деца и техните родители за постъпване в групите, изучаващи „Християнски ценности и традиции“ към Общинския детски комплекс (ОДК). Записването е в ОДК или при преподавателите богослови, които водеха курса на обучение през тази учебна година.

Програмата е утвърдена от образователното министерство, осигурени са учебници и помагала, които Варненската и Великопреславска митрополия раздаде безплатно в началото на учебната 2005-2006 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...