Във Варна посветиха документална изложба на християнското семейство



Източник: Днес+

По случай Въведение Богородично – Денят на християнското семейство и младеж, който се отбелязва на 21 ноември, в сградата на Държавен архив – Варна, бе открита документална изложба, организирана и с участието на Инициативата за духовност и култура, Варненската и Великопреславска митрополия, и Демократичния съюз на жените във Варна.

Експозицията е подредена под мотото “Варненци за своя град, род и родина” и съдържа документи и фотографии, съхранени в териториалния Държавен архив и постоянната изложба “Стара Варна”, отнасящи се до утвърждаването на църковната независимост и единение на българщината във Варна, както и участието на варненци във войните за национално обединение.
Във фоайето на втория етаж на архива могат да се видят копия на автентични документи, сред които списъка със спомоществователите за първото българско общо народно училище (1860), прикази на варненския губернатор Баумгартен за въвеждане на гражданско управление (1878), протокол от първата Божествена служба в новопостроената църква “Успение Пресветая Богородица” в чест на празника на св. Александър Невски и именния ден на Александър I Батенберг (1886), протоколи от заседания на Варненската вероизповедна община (1873/5), както и фотографии, повече или по-малко свързани със споменатите документи. Сред които и отнасящи се до епохата на българското опълчение, Сръбско-българската война (1885) и войните от 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...