Във Велико Търново вдигат два храма на света Петка



Източник: в. Янтра днес

Два храма на света Петка Търновска ще бъдат построени във В. Търново. Досега на светицата, която е известна като покровителка на старата столица, няма паметно място в града. Едната църква ще бъде вдигната на Картала, а другата – на югоизточната порта на Трапезица.

Строителството на храма, който ще обслужва вярващите от кварталите “Картала” и “Акация”, започва през пролетта. В събота от 14,30 часа на мястото, отредено за църквата, ще започне молебен с водосвет и курбан за здравето на всички търновци. Идеята е така да бъде поставена традицията на Петковден сбор да празнуват жителите на “Картала”. За построяване на храма вече е създаден инициативен комитет, който се председателства от зам.-ректора на ВТУ доц. д-р Христо Глушков. Негови членове са адвокатите Иван Няголов и Йордан Цветанов, бизнесмените Тодор Тодоров, Румен Вълканов, Стефан Антонов. С решение на ОбС вече е отредено мястото за бъдещия храм. Готов е и идейният проект, който е изработен даром от арх. Румяна Брайнова. Предстои той да бъде одобрен от Епархийския съвет при Великотърновската митрополия, а след това да бъде предложен за съгласуване и в Общината.

Първоначално инициаторите са искали храмът да носи името на света Петка Българска. По настояване на владиката Григорий пред Св. Синод светицата вече се изписва като Петка Търновска. По проект църквата ще бъде с 102 кв.м. застроена площ, допълнително към нея ще има камбанария и помощни помещения на 50 кв.м. Корабната част на храма е от 64 кв.м. Това означава, че ще побира повече от 200 души. “На Царевец е имало храм, посветен на светицата, затова ще търсим разрешение да вземем камък от там, който да вградим в новия градеж”, обясни Иван Няголов.

Институтът на известните Петковци в града ще се заеме с градежа на параклиса на Трапезица, който ще се вижда от целия град. Много от тях вече са засвидетелствали ктиторските си намерения. Министерството на културата обяви намеренията си да започне възстановяване и реставрация на историческия хълм. Там са били мощите на св. Иван Рилски и св. Гавриил Лесновски.

Света Петка е покровителка на Търново през XIII-XIV век. Спорно е къде са били положени мощите й някои приемат църквата “Св. 40 мъченици”, а други в т.нар. дворцова църква на Царевец. Нейните нетленни останки сега са в румънския град Яш, където им се покланят 1,5 млн. души годишно. С инициативата мощите й да гостуват отново в Търново се е заел доц. д-р Пламен Павлов от ВТУ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...