Във Видин предстоят тържества по случай 200 години от рождението на Екзарх Антим Първи



Antim IПо повод 200-годишнината от рождението на първия Видински митрополит и пръв Български екзарх Антим, на 15 и 16 февруари Видинската света митрополия поставя началото на поредица от тържествени събития в памет на емблематичния български духовник. В послание до клира и миряните Видинският митрополит Дометиан обяви 2016-а за Година на Екзарх Антим Първи.

На 15 февруари от 18 ч. предстои Празничен концерт на Църковния хор при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и на Представителния ансамбъл „Цвят“ при НЧ „Цвят – 1870“, в Драматичния театър във Видин.

На 16 февруари, когато се навършват 144 години от избора на Антим Първи за Български екзарх, от 9 ч. ще бъде отслужена съборна света Литургия във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, а след това литийно шествие ще потегли от храма към гробницата-мавзолей на Антим Първи, където ще бъде отслужена панихида в негова памет и ще бъдат поднесени венци пред неговия паметник в мавзолея.

В същия ден ще бъде учредена и ежегодна награда за ученик за отличен успех и активна гражданска позиция на името на Екзарх  Антим I от Регионалния инспекторат по образованието – Видин.

Тук можете да проследите цялата програма на събитията, които предстоят и през следващите месеци от Годината на Екзарх Антим I.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...