Въдвориха новия игумен на Бачковския манастир, причините за смяната не се посочват



Архим. Симон (Бодуров) и архим. Самуил (Теодосиев)

На 17 декември бе въдворен нов игумен на Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“ . Смяната на стария игумен архим. Симон (Бодуров) с архим. Самуил (Теодосиев) от Видинска епархия е по решение на Св. Синод от 15 декември тази година.

В съобщението на официалния патриаршески сайт за въдворяването на новия игумен се посочва, че Мелнишкият епископ Герасим от името на Св. Синод е изказал благодарност за положените грижи от архим. Симон за „поддръжката, преукрасяването и реставрациите на манастира, извършени по време на игуменството му“. Като в съобщението се напомня още, че по времето на доскорошния игумен са основно ремонтирани покривите на църквите и крилата на манастира, стаите за поклонници, извършена е реставрация на изключителните стенописи в главната манастирска църква, а в момента е в ход препокриването на основния манастирски двор с каменни плочи.

Затова и фактът, че в решението на Св. Синод не са посочени никакви причини за смяната, буди недоумение. Единственото, което се уточнява в синодалното решение, е, че досегашният игумен на Бачковската света обител архим. Симон ще бъде на служение в Русенска епархия.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...