Възкресението: от езическите митове към християнското откровение



В изданието ни на Лазровден Ви предлагаме:

  • Възкресението на Бога и възкръсването на езическите божества – разговор в навечерието на Страстната седмица, с който искаме да се подготвим за предстоящия Празник на празниците. Може ли да се правят паралели между възкръсванията на египетския човеко-бог Озирис, индо-иранския бог Митра или трако-елинския Орфей и Възкресението на Сина Божий? Възприема ли и какви идеи от езичеството младата християнска църква, адаптира ли нещо от старите езически вярвания и ритуали? Има ли връзка между символиката на езическите празници и Възкресението Христово? Дискусия по тази интересната тема ще чуете от гостите на Горан Благоев – доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска археология, и доц. д-р Веселина Вачкова, специалист по антична и раннохристиянска история.
  • Защо затвориха църквата на Божи гроб? Как светските проблеми поставиха на изпитание вярващите и може ли случилото се да се повтори с оглед наближаващите празници?
  • Християнството и предизвикателствата на днешния свят – специален гост на предаването е акад. Умберто Галимберти – световно известен италиански философ, социолог и психоаналитик, който, за съжаление, няма нито един преведен текст на български. Той е специалист не само в сферата на тълкуването на съвременния светоглед, но и в посочването на пътищата за излизане от кризите и парадоксите, които самото общество създава.
  • Вход Господен в Йерусалим – пътят на Сина Божий към Голгота и Възкресението.

Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

 

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...