Възкръсна от руините храм “Света Троица” в село Горна Мелна



На 2 юни 2007, когато Църквата празнува Отдание на Петдесетница, Негово Преосвещенство епископ Йоан освети обновения храм “Света Троица” в село Горна Мелна, Трънско. Основният камък на цървата е бил положен в далечната 1888 година, но след тежката зима на 1954 година сградата рухва. Над 50 години храмът е в руини и запустение, а вярващите от Горна Мелна и близките села остават без църква.

През 1992 година започват дейности по възстановяването на Божия дом. Основни ктитори и дарители стават Валери Милованов, Йордан Колев, Иван Милованов, Иван Пенев, Димитър Асенов. Храмът е изписан през 2006 г. от Васил и Георги Байлови. Църковната камбана е излята в Русия, във Воронежка епархия.

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан предаде благодарностите и благословията на Негово Светейшество патриах Максим, който е и Софийски митрополит, към всички дарители, допринесли с финанси или с доброволен труд за реконструкцията на храма. Дядо Йоан каза, че Трънската духовна околия, като част от Софийска епархия, търпи тежки времена на обезлюдяване и много нужди –  духовни и материални, но Господ е изпратил добри човеци, които са извършили великото дело на обновлението на Божия дом. След като благодари за вярното служение на свещеноиконом Атанасий и на отец Петър в множеството села на цялата Трънска околия, епископът обеща да назначи свещеник към възкръсналия храм. От името на всички енорияши, отец Атанасий също благодари на епископ Йоан за честта да оглави обновяването на църквата.

Дядо Йоан пожела на всички християни от село Горна Мелна да пазят чиста Правослваната вяра като зеницата на очите си. Той подчерта, че вярата в Бога е здравата основа и шанс за спасението на душите, надежда за вечен живот.

Празникът по повторното освещаване на храм “Света Троица” продължи като селски събор, на който се събраха за първи път от много години цели родове. Деца и възрастни пяха, играха хора и споделиха обща трапеза.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Все повече се убеждавам, че БПЦ, ако иска да има бъдеще, трябва да се съсредоточи в по-големите градове. Селата и по-малките градове у нас умират. Колко души живеят в това трънско селце и ще го има изобщо след 20, 50 години?