Възрастни хора с физически увреждания приемат Свето Причастие



На 28 декември в Дома за възрастни хора с физически увреждания “Милосърдие”, гр. Русе, беше организирано тържество по случай Рождество Христово. Директорът на дома г-жа Евелина Ванкова поздрави домуващите и персонала, който полага грижи за тях. След проповед за раждането на Спасителя, свещениците о. Стефан, о. Георги и о. Кръстю извършиха водосвет и поръсиха всички, които бяха дошли на тържеството.

След това свещениците посетиха по стаите тези, чиито сили не стигат, дори да станат от леглото си. След като беше разяснен смисълът и важността на Светото Причастие, а също и условията за неговото приемане, желаещите бяха причастени. За радост това бе по-голямата част от възрастните хора. Светите Тайни приеха и почти всички страдащи, които са приковани към леглата си.

Докато в дома на милосърдието Витезда изцеление получавал само онзи, който пръв слизал във водата, в дом “Милосърдие” Самият Спасител влезе в сърцето на всички. Радостта от евхаристийното приобщаване естествено се преля в песните и танците, с които продължи коледното тържество и в които се включиха и някои от страдащите. Затова не беше толкова изненадващо, когато някои дядовци и баби, които едва се придвижват, не издържаха на ритмите на ръчениците и хората и рипнаха като млади. Накрая всички бяха зарадвани с коледни подаръци и почерпка.

Дом “Милосърдие” се помещава в две сгради и днес, 29 декември, ще бъдат посетени, поръсени и причастени и домуващите в квартал “Средна кула”.

Старостта сама по себе си е тежка, а когато е придружена и от болести и самота, страданието става много по-голямо. Затова е толкова важно да бъдем до тези хора по-често и да им носим радостта, която донесе на всички нас родилият се Спасител.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...