Възстановяването на църкви и манастири в Косово обсъдиха министри на културата от Югоизточна Европа


Източник: Министерство на културата

На 24 юни във Варна приключи Втората среща на Съвета на министрите на културата на Югоизточна Европа. В рамките на форума беше проведена и среща на министрите на културата на България, Сърбия и Албания и на министъра на културата на Косово във временните институции за самоуправление, на която бе обсъдена съвместната работа по програмите за финансиране на опазване паметниците на културата в Косово.

В рамките на форума бе проведена среща между министър Стефан Данаилов, министъра на културата на Сърбия Драган Коядинович, министъра на туризма, културата, младежта и спорта на Албания Буяр Лескай и с министъра на културата, младежта и спорта във Временните институции на Косово Астрит Харачия. След срещата бе съобщено, че е бил приет съвместен проект за възстановяване на разрушените от военните действия манастири и черкви в Косово.

Теодосиос Мастроминас, зам.-началник отдел в Генерална дирекция за образование и култура на Европейската комисия, обяви подкрепата на Европейската комисия за Регионалната програма на Съвета на Европа за културно и природно наследство в Югоизточна Европа. В списъка за ивтегрирано възстановяване на 160 обекта на архитектурното и археологическото наследство в Югоизточна Европа има 15 паметници на културата от България, посочи Теодосиос Мастроминас.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...