„Въпросът за извънземния разум – християнският поглед“ – дискусия в Къща за птици



StenopisВсяка година в медийното пространство излизат публикации в подкрепа на хипотезата за съществуването на извънземни цивилизации. Някои от тях идват от френетични любители на историите за НЛО, както и от други източници със съмнителна достоверност, но има и други, чиито източници предизвикват доверие. Такава бе прогнозата от 2015 г. на Елън Стофън, главен изследовател на НАСА, че човечеството ще намери извънземен живот в следващите 10-20 години. Проекти, чиято цел е търсенето на извънземен живот, са включени и в новата Космическа програма на Руската федерация за периода 2016-2025 година.

Дали подобни очаквания поставят ново предизвикателство пред разбиранията на вярващия човек? Дали те изискват и нови богословски аргументации? Тези въпроси са във фокуса на октомврийската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие“.

Преди няколко години главният астроном на Ватикана отец Хосе Габриел Фуенес излезе с интервю, озаглавено „Извънземният е мой ближен“. В него духовникът споделя, че вероятността да съществуват различни форми, които притежават интелект и душа, е доста голяма „предвид необятността на вселената с безбройните галактики и звезди в нея“. В интервюто си той отбелязва още, че извънземните биха били наши ближни, тъй като и те по някакъв начин имат възможността да се радват на Божията милост и любов. Какво би било мнението на православни духовници и на представители на други християнски изповедания?

По темата „Въпросът за извънземния разум – християнският поглед“ ще дискутират и ще бъдат насреща за вашите въпроси: отец Николай Георгиев, Тодор Велчев от сдружение „Харта“ и модераторът на срещата Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен“. Очакваме ви!


Участници


O. Nikolai GeorgievПрот. Николай Георгиев

Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

 

 

Todor_VelchevТодор Велчев
доктор по астрофизика,
съосновател на сдружение „Харта“

 

 

 

 

Модератор

plamen-sivovПламен Сивов
изпълнителен директор на
фондация „Покров Богородичен“

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 31 октомври (понеделник), 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...