„Вяра и общество” отново призовава Светия синод да възстанови Свето Благовещение като Ден на майката



На Лазарева събота предаването ни съвсем естествено е посветено на големия празник, възпоменаващ последното и най-голямо чудо на Спасителя преди страданията Му на кръста.

В същия брой ще се върнем и към празника Свето Благовещение, който християните честваха на 25 март. Със специален материал – както всяка година, така и тази – искаме да напомним на всички свои зрители, че някога Денят на благата вест е празнуван и като Ден на майката и жената християнка. Пример за това откриваме и в уникален кинопреглед, който показва как в София на 25 март преди 1944 г. са почетени многодетните майки. За възстановяването на Деня на майката този път в нашето предаване глас издигат учителката Венета Дякова, радиожурналистката Анна-Мария Кръстева и художничката Юлия Станкова.

С поглед към предстоящото честване на 150-та годишнина от Българския Великден е репортажът ни за откриването на новия паметник на екзарх Антим край църквата „Св. Николай Софийски”.

В края на предаването – в навечерието на празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница), ще чуете и призива на „Вяра и общество” да пазим природата като Божий дар, вместо да осакатяваме хиляди върбови дръвчета или да изкореняваме диви цветя, за да ги продаваме пред храмовете по Цветница.

Тази събота (27 март) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ-1 от 10.30 ч. Повторенията на предаването са сутринта на 28 март от 2.20 по БНТ-1 и сутринта на 29 март от 6.15 по БНТ-Сат.

От събота (27 март) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...