„Вяра и общество” подкрепи акцията за спасяването на Трънския манастир



В юбилейния ни брой 200, който се излъчва тази събота, ще ви срещнем с личността на преподобни Пимен Зографски-Софийски – просветен монах, възстановявал и изписвал църкви и манастири по нашите земи през ХVII век. Специално за нашето предаване от Националната библиотека в София извадиха двата ръкописа с приписки, направени лично от св. Пимен Зографски.

Разказът за него намира едно тъжно продължение в репортажа за състоянието на средновековния манастир „Св. архангел Михаил” край Трън. Неговият окаян вид е поредното доказателство каква вопиюща нужда има днешна България от нови личности като св. Пимен Зографски. Тяхната липса се опитва да компенсира общината в Трън, която в началото на декември откри дарителска сметка за набиране на помощи за спасяването на обителта – паметник на културата от национално значение.

Във втората част на предаването ви предлагаме един необичаен свидетелски разказ за мюсюлманското поклонение в Мека. Той е на нашия колега Иззет Исмаилов, който наскоро стана хаджия.

Тази събота (11 декември) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.25 ч., с повторение – на 17 декември от 15.30 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (12 декември) от 10.00 ч., с повторение – от 4.50 ч. сутринта на 13 декември.

От събота (11 декември) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...