„Вяра и общество“ по БНТ 1 подновява редовните си излъчвания



След дългата лятна ваканция за предаванията на БНТ „Вяра и общество” отново започва своите редовни излъчвания от тази събота – 18 септември. В първото ни издание ще коментираме има ли гаф от страна на НСИ при пробното преброяване, където вярата, изповядвана от определени общности бе използвана като белег за етническото им различие – имаме предвид термина „българомохамедани”.

До колко самата общност припознава подобно название – разговаряме с хора от Родопите. Вели Караахмед от Смолянско заявава, че българомохамедани в България няма, защото религията е ислям, а не мохамеданство – т.е. това са българи мюсюлмани. Проф. Цветана Георгиева – гост на предаването, разяснява абсурдността на този термин, който недопустимо използва елемента „религия” като етноопределящ фактор.

В Източните Родопи намерените при археологически разкопки стотици останки на живели преди нас християни чакат скромно да бъдат почетени и препогребани и да намерят покой, така, както им се полага.С тази нелека задача се нагърби кърджалийският свещеник отец Петър Гарена, с когото също ще ви срещнем в предаването.

Тази събота (18 септември) „Вяра и общество” се излъчва в обичайното си време по БНТ 1 от 10.25 ч., с повторение – сутринта на 20 септември 1.50 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (19 септември) от 10.00 ч. с повторение от 6.15 ч. сутринта на 20 септември.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...