„Вяра и общество“ празнува 10 години в ефира на БНТ



Vyara i obshtestvoПредаването за религиозна публицистика и култура „Вяра и общество“ този петък (4-ти декември) чества своята 10-та годишнина в ефира на БНТ.

На празничното тържество, което се провежда с любезното домакинство на Столичната библиотека, са поканени представители на всички традиционни изповедания, както и гости на предаването – писатели, зографи, представители на научния, обществения и политическия елит. В празничната вечер специално участие ще вземе формацията за българска църковна музика „Светоглас“, основана от Даниел Спасов и Милен Иванов, също колеги от БНТ.

Годишнината ще премине под знака на две дарителски инициативи – в помощ на Столичната библиотека за осигуряването на нова православна литература и за подпомагане на кухни за социално слаби хора към църкви в Софийската епархия.

„Умишлено искаме да избягаме от проблемните и злободневни теми, с които сме се занимавали през годините – архонтите, агентите на ДС, масоните в църквата, симптомите на радикален ислям у нас, посегателствата на сектите върху децата и т.н. На всичко това достатъчно много сме отделяли време в предаването. По случай празника ни искаме да обърнем внимание на духовните послания“, коментира акцента в празничния ден авторът на предаването Горан Благоев. Това ще бъде и акцентът на празничния брой по случай 10-годишнината на „Вяра и общество”, който ще се излъчи на 26 декември т.г.

През годините предаването се разви и завоюва своята сигурна аудитория. То стартира като половинчасово ежеседмично издание, а в момента е с продължителност един час и се излъчва на живо, което дава възможност за пряко участие и на зрителите в обсъжданите теми. Именно техният принос ще бъде един от акцентите в броя от 5 декември. Под надслов „Доброто, което сториха зрителите на „Вяра и общество” ще бъде излъчен обзорен репортаж за двете най-големи дарителски кампании на предаването, които събраха близо 30 000 лв. Средствата, дарени от зрители, бяха използвани за спасителен ремонт на Трънския манастир „Св. Архангел Михаил“ и за зографисването на българския параклис на Антарктида „Св. Йоан Рилски“ .

За тези 10 години „Вяра и общество“ реализира близо 400 предавания. В едно от тях бе и първото (и засега единствено) телевизионно интервю в ефир с българския патриарх Неофит, който разговаря с Горан Благоев в навечерието на Националния ни празник през 2013 година. По повод десетия рожден ден на „Вяра и общество” Негово Светейшество написа в специалната паметна книга на екипа: „Десет години с вяра в Бога и предано служение на обществото – към нови успехи!”.

Пред камерата на „Вяра и общество” са заставали също духовни водачи и авторитети от България и чужбина – патриарх Максим, Вселенският патриарх Вартоломей, духовният глава на Македонската православна църква архиепископ Стефан, покойният Руски патриарх Алексей II, покойният Велик магистър на Суверенния военен орден на Малта принц Ендрю Бърти и държавният секретар на Ватикана Анджело Содано (сега пенсионер).

Екипът на Православие.БГ поздравява колегите от „Вяра и общество“ за 10-годишния юбилей на предаването и им пожелава да продължават все така вдъхновено в мисията си да поставят посланията на вярата в центъра на общественото внимание и да бъдат алтернатива на повърхностната комерсиална вълна в българския ТВ ефир! За много и благословени години, колеги!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...