„Вяра и общество“: Руската църква признава българския произход на светци



В навечерието на Неделята на Всички български светци предаването ще ви разкаже за излезлия неотдавна на руски език двутомник „Патерик на българската земя”. Двутомникът съдържа житията на 60 български светци. Изненадващо е, че сред тях виждаме имената на канонизирани българи, чийто български произход в Русия или се премълчаваше, или се отричаше.

Такъв е например случаят с митрополита на Киев, Москва и цяла Русия – Киприан, родом от Търново, или третия патриарх на Сърбия – Ефрем, който също е българин. В двутомника има и текст за най-почитаната чудотворна икона на Света гора – Света Богородица Достойно Ест, която е българска, но православният свят я смята за гръцка. Все факти, които правят „Патерик на българската земя” един невероятен пробив в досегашните представи на православните в Русия. Изданието се осъществява благодарение на усилията на представителя на българската патриаршия в Москва епископ Игнатий, който печели за каузата един от известните московски духовници – йеромонах Сергий Рибко, чието издателство поема публикуването на двутомника. Зрителите ще чуят в предаването разговор с отец Сергий, който заявява, че нищо от публикуваното в „Патерика” не го притеснява: „В този двутомник ние самите нищо не сме писали, ние преведохме текстовете и документите, които получихме от България. А по-натам вече учените, специалистите, ако искат да спорят по тази тема. Аз дори бих се зарадвал, ако нашата книга послужи като начало на някаква полемика, която в крайна сметка ще помогне да се установи истината… Много интересно ще е да погледнем онези истини на Православието, онези духовни императиви, с които живее и с които е свикнал, да речем, руският човек, с очите на човека от друга страна, от друга поместна църква.”

В същия брой отбелязваме 775-та годишнина от интронизацията на първия Търновски патриарх – св. Йоаким I, и 455 г. от мъченичеството на св. Николай Софийски. А в края на предаването изкуствоведката Мариела Стойкова ще ни покаже достолепието на старите икони, които се пазят в родопските храмове.

Тази събота (5 юни) „Вяра и общество” се излъчва в обичайното си време по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – сутринта на 6 юни от 2.10 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (6 юни) от 10.00 ч. с повторение от 6.15 ч. сутринта на 7 юни.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...