Вяра, общество и обществена медиа



През изминалата седмица в българското медийно пространство се поде разговор за бъдещето на предаването „Вяра и общество“ по Българската национална телевизия. Във връзка с решението за спиране на летните повторения на предаването, неговият автор и водещ, д-р Горан Благоев, изрази публично опасенията си за възможно окончателно сваляне от ефир през есента, като публикува статус във фейсбук страницата на “Вяра и общество” миналата сряда. Впоследствие администраторският достъп на екипа до страницата е бил отнет и публикацията е била изтрита.

Журналистически материали по темата, тиражирани по-късно от  различни медии, адресираха ръководството на БНТ и ръководството на БПЦ и предизвикаха разнопосочни реакции. Появиха се коментари във виртуалното пространство и социалните мрежи, в това число изявление на Ловчанския Митрополит Гавриил, публикувано на страницата на митрополията.  Бяха разпространени петиции за запазване на предаването (виж също тук), както и такава за сваляне на предаването от ефир .

Генералният директор на БНТ, г-н Емил Кошлуков, заяви пред медиите , че няма намерение да спира излъчването на „Вяра и общество“, но ще поиска от водещия, г-н Горан Благоев, да осигури плурализъм на гледните точки, като припомни решение на Светия Синод на БПЦ,  с което се забранява на представители на църковния клир да участват в предаването.

Както е известно на зрителите и на българската общественост, концепцията на предаването „Вяра и общество“ предполага разискване на значими теми от живота на религиозните общности в България, което включва представяне на различни гледни точки и полемика. В това отношение предаването има своето незаменимо място не само в БНТ като обществена медиа, но и в цялото българско медийно пространство. Професионалната работа на екипа, високата компетентност и добър журналистически усет на водещия утвърдиха предаването сред немногобройните примери за добра съвременна телевизионна публицистика в България.

Доколкото в момента не съществува решение на ръководството на БНТ за спиране на предаването, нито официална позиция на ръководството на БПЦ, всеки коментар на такъв проблем би бил спекулативен.  В същото време, като част от публиката на предаването и особено като православна медиа, екипът на информационния портал „Православие България“ изразява принципна загриженост за представянето на религиозната тема в Българската национална телевизия. Смятаме, че е важно тази тема да присъства в обществената медиа в подходящ обем и форма, достъпна за широката публика, като бъде отразявана внимателно, компетентно, с уважение към всички участници и представяне на всички значими гледни точки. Особено важно е този стандарт да се прилага по отношение на Православието, като конституционно закрепено традиционно изповедание в Република България, при обсъждане на теми, свързани с живота на православната общност у нас.

В тази връзка, особена тревога извикват сложните отношения между екипа на предаването и Светия синод на БПЦ, които личат от изявленията на г-н Горан Благоев, от обръщението на митрополит Гавриил, и са взети в съображение от ръководството на телевизията.  Като изразяваме уважение към мотивите и на двете страни в спора, имаме и искрена надежда, че това напрежение може да бъде преодоляно по пътя на диалога. Усилията да се постигне разбирателство чрез добронамереност, желанието за вникване в отсрещната позиция и добрата воля имат място във всички спорове, особено когато става дума за работа на полето на църковната мисия, за което авторът и водещ на предаването, г-н Горан Благоев, много пъти е показал воля и вдъхновение на искрено вярващ човек. Светият Синод  на БПЦ и клирът на нашата Църква също неведнъж са показвали бащинска загриженост и уважение към екипа на предаването. Помним  с радост посещението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит в студиото на „Вяра и общество“  в началото на патриаршеското му служение. Вярваме, че неговата благословия не е останала безсилна, и че предаването ще намери верния път към тези, които иска да срещне – каквато е дълбоката мисия и отговорност на всяка медиа, особено обществената: да свързва и да бъде посредник.

Като се надяваме, че създалата се кризисна ситуация ще послужи не за съблазън на мнозина, а за разрешаване на натрупаните проблеми и противоречия в отношението между екипа на предаването и ръководството на БПЦ – за да се радваме на още по-добра и плодотворна работа на предаването занапред – искрено пожелаваме това да се случи скоро!

Неделята на всички български светии,

София, 2020

Екипът на Православие България 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...