Вярващи инициираха подписка за отстраняването на архим. Дионисий от поста му в „Св. Александър Невски“



P10507712Православни християни инициираха интернет подписка за отстраняването на архим. Дионисий от поста му на предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

В текста към подписката се казва: „С тази петиция настояваме да бъде отстранен предстоятелят на храм-паметника „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий (подписващ се като избран, утвърден и наречен за епископ Стобийски) поради скандалната му личност и самоволното му въвеждане на такса вход от 5 лв. за туристическите групи. Това е нарушение на Устава на БПЦ, без решение на Св. Синод, под чието пряко подчинение е въпросният храм.

Смятаме, че търговците нямат място в храма. Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е исторически храм, построен в памет на загиналите за свободата на България. Това не е ЛАФКА!“.

Както стана ясно, след решение на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, архим. Дионисий се е разпоредил да бъде въведена входна такса от 5 лв. за посещение на „Св. Александър Невски“ от туристически групи. В официално съобщение Св. Синод обаче отбелязва, че решения на църковното настоятелство на „Св. Александър Невски“ могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването им от синодалните членове. Но дори и да бъде внесено предложение за въвеждането на входна такса, то няма да бъде прието от Св. Синод, категорични са синодалните архиереи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...