В Ахтопол ще се проведе форумът „Християнството в Странджа“



8833Странджа започва от протока Форос в Бургаския залив и завършва с т.н. „Белградска гора“ край Константинопол. Втората публична проява на Сдружение „Черноморска Странджа“ е посветена именно на древната планина и християнството по тези земи. Форумът ще се проведе в Ахтопол, съобщават от Програмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН.

С провеждането му неправителствената организация показва последователност в своята основна цел: да опазва, съхранява, развива и популяризира културно-историческото наследство на територията и акваторията на България.

Избраната тема ще събере в Ахтопол учени и специалисти, сред които проф. Иван Илчев, проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, доц. Диляна Ботева, архимандрит Йеротей, музейни работници и приятели на Странджа. Очаква се участие да вземат и кметове от черноморските общини.

По този повод инж. Петър Кънев, председател на УС на Сдружение „Черноморска Странджа“ заявява: „Ние сме последователни в своята мисия да популяризираме културно-историческото наследство на Странджанското черноморско крайбрежие. Работим за създаването на условия за развитието на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в Странджанския край. Неговата великолепна крайбрежна ивица и шелфът й в близко бъдеще ще донесат много изненадващи открития“.

Форумът „Християнството в Странджа“ се открива на 30 май 2013 г. Проявата включва кръгла маса по обявената тема, представяне на обновената експозиция „История на котвата“ и посещение на нос Св. Яни (Свети Йоан Продром).

На снимката: Църквата „Св. св. Кирил и Методий“, с. Кости.



Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...