В Банско представят с изложба епохата на св. Паисий Хилендарски



В продължение на един месец в Духовно историческия център „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско жителите и гостите на града ще могат да видят изложбата „Епохата на Паисий“. Общата експозиция е подредена от Музеен комплекс – Банско и Регионален исторически музей – Перник. Посветена е на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на отец Паисий от Българската православна църква. Сред експонатите е единственият съхранен бански препис на „История славянобългарска“.

Снимка: БТА

„Той датира от 1882 г. и е направен от иконом Константин Чучулаин – доказателство, че делото на Паисий е живо и има своите последствия, в добрия смисъл, в продължение на два века и Паисиевата история е актуална дори в края на XIX в.“, посочва директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова.

„Преписът е направен във времето, в което иконом Константин Чучулаин е бил учител и го е използвал в своята работа, от него учат учениците и „История славянобългарска“ продължава да се разпространява, добавя Барякова.

Снимка: БТА

В изложбата може да се види и точно копие на буквара, издаден с помощта на Марко Теодорович Везьов.

„Той излиза 32 години преди „Рибен буквар“ на Петър Берон. Благодарение на щедрата ръка на Везьов българчетата имат свой учебник, от който да учат, той изиграва своята роля и за нас е много ценен този факт“, споделя Светла Барякова.

Сред акцентите в изложбата е един особено интересен и впечатляващ образец на процъфтяващата в периода XV – XIX в. църковна миниатюрна дърворезба: напрестолен, двулицев кръст с ажурна резба от края на XVI и началото на XVII в., изработен в някой от манастирите на Света гора.

„Кръстът е притежание на РИМ – Перник и се отличава със своето изящество“, обяснява директорът на Музеен комплекс – Банско.

Снимка: БТА

В експозицията могат да се видят и старопечатни богослужебни книги и икони от XVII в., притежавани от манастирите в Пернишко, Трънско, Брезнишко и Радомирско, търговски тефтер с двойно счетоводно записване от 1798 г. и други.

Макар и неголяма по обем, изложбата показва ценни материали, които представят епохата, в която е живял св. Паисий и постиженията в духовната култура на българите.

 

Източник: БТА; pirininfo.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...