В Богословския факултет на СУ бе защитена дисертация за гласа на Църквата в българския радиоефир



Ana-Maria KrustevaОт вчерашния ден Ана-Мария Кръстева – дългогодишен журналист и автор на радиопредаването „Благовестие“ по програма „Христо Ботев“ на БНР, вече е доктор по теология. Тя е автор и на книгата „От Рождество до Възкресение“.

Темата на успешно защитения дисертационен труд към Богословския факултет на СУ е „Българската православна църква и радиото в България: между духовно-нравствената просвета и идеологическата пропаганда“.

Председателят на научното жури проф. дфн Калин Янакиев определи труда като „първопроходски”. В изследването са отразени както липсата на колебание от страна на църковната йерархия преди 1944 г. да се възползва от радиото като нов специфичен канал за проповед и духовно мисионерство, така и превръщането на радиоефира в периода до края на 70-те години на 20 век в поле на стратегическо атеистично възпитание.

В становището си за изследването пък доц. д-р Магдалена Легкоступ отбелязва: „Днешният ден изисква разумен разговор и търсене на адекватни отговори относно смисъла и съвременните форми на християнската проповед, осъществявана от БПЦ чрез медиите. В този план, дисертационното изследване е изключително актуално и полезно, защото анализира богат исторически опит, представя в пълнота и динамика значими тенденции, допускани грешки, възможни решения и перспективи за реализиране на ползотворно взаимодействие: църква – радио/медии, съобразено с новия социален контекст и новите обществени реалности.“.

Честито на д-р Ана-Мария Кръстева! Екипът на Православие.БГ й пожелава чрез активната й дейност на журналист и богослов да продължава успешно да спомага автентичните християнски послания да достигат до все по-широка аудитория!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...