В България съществува Велик архонтски събор



Архонт Ованес Мелик Пашаев пред "Вяра и общество" тази събота

Един месец и десет дни, след като г-н Ованес Мелик Пашаев пое ангажимент да бъде гост на предаването "Вяра и общество”, той най-сетне изпълни обещанието си. От разговора с него ще научите, че в България наистина действа Велик архонтски събор, в който, освен Старозагорския митрополит Галактион членуват и други български архиереи, както и че т. нар. архонти не се притесняват от званията си, защото не са ги поискали, а са им били дадени.

Г-н Ованес Мелик Пашаев смята, че Светият синод не е обявил титлата „архонт” за противоканонична, защото въпросът е визиран само в синодално становище, което не е разпратено до епархиите. Според него всеки митрополит имал право да дава каквито прецени отличия на заслужили миряни.

 

В същия брой припомняме важното място на древна Сердика в утвърждаване на християнството с репортаж, посветен на 1700-годишнина от едикта на император Галерий, която се чества през 2011 и 2012 г.

За юдео-християнската основа на мюсюлманската религия и за образа на Спасителя в нея ще разговаряме с преподавателят в Богословския факултет на СУ Клара Стаматова – автор на книгата „Ислямската представа за Иисус Христос”.

Напомняме ви, че „Вяра и общество” се излъчва от 8.00 ч.  в събота по БНТ-1. Излъчването по БНТ Свят е в неделя (8 януари) от 9.00. Можете  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” –  в сайта на БНТ www.bnt.bg. Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...