В Деня на будителите портал „Култура“ връчва годишните си награди



Portal KulturaВ Деня на народните будители Портал „Култура” ще връчи годишните си награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката за 2014 г.

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас“. Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Във всеки раздел се присъждат I и II награда.

Отличените творби за втора поредна година са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.

На 1 ноември миналата година Портал „Култура“ връчи за първи път своите годишни награди. Тогава първата награда в категорията Проза получи романът на Весела Ляхова „Бежанци” („Жанет 45”), а втора награда бе присъдена на романа на Теодора Димова „Влакът за Емаус” („Сиела”), в който се засяга християнската тема.

В категорията Хуманитаристика най-високо бе оценено изследването на Александър Кьосев „Караниците около четенето” (Сиела”, 2013), а втора награда получи Иван Еленков за „Труд, радост, отдих и култура” (Център за академични изследвания, ИК „Рива”). Голямата специална награда за цялостно творчество бе присъдена на Борис Христов за изключителния му принос към българското слово. Специална награда получи и „Митология на погледа” ( „Хермес”) от Иван Теофилов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...