В Деня на св. Седмочисленици бе хиротонисан Белоградчишкият епископ Поликарп



image.phpВ Лопушанския манастир, в Деня на свети Пантелеймон и светите Седмочисленици, бе хиротонисан Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Новият епископ бе хиротонисан от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Великотърновския митрополит Григорий, архиепископ Сава – викарий на руския патриарх Кирил, Величкия епископ Сионий – духовен отец на новия епископ, и с други духовници на Българската, Руската, Сръбската, Румънската и Гръцката православна църква.

В своето първо епископско слово той каза: „Днес е денят, в който всеки трябва да се помоли щото Бог да е с мен, да ме подкрепя и подпомага в нелекото епископско служение. Всеки трябва да прояви своята християнска любов и състрадание към мен, защото това служение не е безумна радост, гордост и самонадеяна власт, а носене на рамото страданията на Господа Иисуса Христа. Това е служение, което ни завеща като пример нашият Спасител, като каза: „И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви умих нозете, то и вие сте длъжни да умивате нозете един другиму. Защото ви дадох пример, да правите и вие същото, каквото Аз ви направих“ (Йоан 13:14,15).

Това служение е трудно, защото от човеци се носи и на човеци трябва да се проповядва. Особено в тези дни, за които св. ап. Павел казва: „И това знай, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат самолюбци, сребролюбци, самохвалци, горделиви, хулници, към родители непокорни, неблагодарни, нечестиви, недружелюбни, непримирими, клеветници, невъздържани, неукротими, недобролюбци, предатели, безочливи, надути, повече сластолюбци, нежели боголюбци, които наглед имат благочестие, но от силата му са се отрекли“ (2 Тим. 3:1-5). Именно затова, днес, един епископ има нужда от молитвите на Църквата, от любовта на народа Божий, има нужда от подкрепа, за да бъде достоен, и отговорен, както и назидателен за онези, които Бог му е дал и призвал да пасе, да пази истините на вярата и да гори в сърцето му огънят на Евангелието.“

…За всички станах всичко, щото по какъвто и да е начин да спася някои“  – тези емблематични думи от Първото послание на св. ап. Павел до коринтяни, както самият епископ Поликарп отбеляза, са се превърнали в  духовно мото и израз на неговото служение.

Белоградчишкият епископ Поликарп приема монашески постриг през 1996 г., три години по-късно е ръкоположен за йеромонах, а през 2008 г. е възведен в архимандритско достойнство. Основател е на първото в България православно радио „Сион” и на Манастирско издателство. От 1 август 2008 г. е на послушание във Видинска епархия, игумен е на Бдинския манастир „Успение Богородично” и е председател на видинския катедрален храм “Св. вмчк Димитър Солунски”. От 2011 г. е духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии. От днес, след неговата епископска хиротония, той поема длъжността на викарий на Видинския митрополит.

На многая лета, Ваше Преосвещенство!

Снимка: Весела Игнатова, www.bg-patriarshia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...