В Добрич отслужиха панихида за жертвите на влака-убиец



News.bg

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи заедно със свещеници от Добрич панихида в памет на загиналите при пожара във влака София-Кардам на 28 февруари, предаде БНР.

На общоградското възпоменание пред храма "Свети Георги" в Добрич дойдоха много граждани, за да запалят свещ за жертвите в инцидента.

Родственици, съученици, бивши учители, приятели, положиха цветя пред портретите на студентите Валерия Желева и Антоанета Тодорова, на Даниел Вичев и на Калчо Стефанов.

"Човечеството често отхвърля отговорностите, които трябва да носи", обърна се митрополит Кирил към събралото се множество.

"Ако има страдания и беди, това се дължи на нас; човекът е този, който трябва да премахне всички предпоставки за нещастията", добави митрополитът.

Кметът на града Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Иванов, представители на държавни институции, отдадоха почит пред паметта на загиналите. Пред сградата на общината днес е поставен черен флаг в знак на обявения национален траур.

Панихиди за жертвите на влака-убиец бяха служени днес в храмове из цяла България. В деня на националния траур в столичния храм "Св. Александър Невски" траурната служба беше извършена от главния секретар на Светия Синод епископ Наум, епископ Йоан и свещеници от София.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...