В криза ли е българското монашество?



Тази събота във „Вяра и общество“

Поредният брой е тематично посветен на монашеството, а поводът е съдбата на братството в Руенския манастир, недалеч от Дупница. Преди пет години, когато стартирахме, решихме да започнем предаването си с материал от тази обител.

Сигурно си спомняте, че тогава това бе най-младият манастир у нас, от там се излъчваше и първото (все още единствено) православно интернет радио „Сион”. Какво се случи с братството на манастира, ще ви разкажем в специалния ни репортаж – пет години по-късно. В аванс ще си позволим да цитираме думите на настоящия игумен на обителта – йеромонах Йоан: „Българските манастири са един лакмус на духовността в нашето общество – там най-добре се вижда бездуховността… Причина за кризата в монашеството е липсата на опитни, духовни старци.”

Темата продължаваме и със специалния ни гост – доц. Бистра Николова, автор на двутомника „Монашество, манастири и манастирски живот в Средновековна България”. От нея ще чуете интересен разказ за българското монашество преди столетия, за ролята на градските манастири в живота на църквата и държавата и др.

Тази събота (29 януари) „Вяра и общество” ще се излъчи по БНТ 1 от 10.30 ч., с повторение – в петък (4 февруари) от 15.30 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (30 януари) от 9.05 часа, с повторение – в понеделник (31 януари) от 5 ч. сутринта. Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции“ в раздел „Религия и История“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...