В Криптата на Патриаршеската катедрала показват икони на Димитър Зограф


Източник: bTV

За първи път в криптата на храм-паметника “Александър Невски” изложба на иконописи ще покаже творчеството на брата на Захарий Зограф. Поводът е 210 години от рождението на Димитър Зограф от Самоков.

Димитър Зограф остава винаги под сянката на брат си, а малко хора знаят, че всъщност той възпитава и обучава в зографство по-малкия си брат, прочутия Захарий Зограф.

Д-р Елена Генова, старши научен сътрудник от Института по изкуствознание към БАН: "Бих казала, че в няколко пъти е по-голямо творчеството му от това на Захарий Зограф. Само като имаме предвид, че той е изписал иконите в стотици църкви в днешните граници на България и на още десетки в Македония и в Сърбия."

Димитър Зограф изографисва и стените на новия католикон на Рилския манастир. След Света гора това е най-голямата църква на Балканския полуостров.

В изложбата се показва за първи път единствената икона на Йоан Богослов, подписана от Зографа.  Това е единствената икона, подписана от големия майстор, който подобно на всички останали иконописци от  старо време, не е разписвал творбите си, заради убеждението на някогашните майстори, че те са само оръдие в ръцете на Твореца, Който е истинския Автор на иконите.

“Реставраторът успя под няколко пласта да разкрие оригиналния живописен слой и всъщност подписа. Всъщност няма нито една подписана икона от Димитър Зограф и досега изследователите смятаха, че той е останал верен на средновековното схващане за анонимността на творческата личност”, обяснява Генова.

Иконите на Зографа и до днес са изложени за поклонение в църквите из цялата страна. За изложбата част от тях са донесени в София, където ще останат до 31 август.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...