В Лопушанския манастир бе открита зазидана Богородична икона



778Зазидана икона на повече от 320 години бе открита в църквата на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Манастирът се намира до с. Георги Дамяново, Берковска духовна околия, на 21 км от Монтана.

В централния храм на манастира в тайник в стената е намерена напълно запазената икона, която най-вероятно е скрита там през 1688 г. Иконата била увита в ръчно тъкана кърпа, която била напълно изгнила. Самата икона е запазена напълно непокътната.

Епископ Сионий смята, че е била изографисана в годините, когато на това място е имало стар манастир. През 1688 г. светата обител е била опожарена от турците, след като Чипровското въстание е било потушено. През 1856 г. Лопушанският манастир е бил възстановен отново от архимандрит Дионисий. Докато е извършван ремонтът тогава, работниците откриват масов гроб. Тленните останки са прибрани в костницата на манастира.

Възможно е иконата да е чудотворна и да е скрита, за да бъде запазена от нашествия и унищожение или от иконоборци. За това говори фактът, че иконата на Дева Мария с Младенеца има сребърен обков. А традицията е да се обковават със сребърен обков иконите, които са чудотворни или особено почитани.

На гърба на откритата светиня ясно личи, че е била в храм, където е имало пожар, и от едната си страна е обгоряла. Там са изобразени два вечно зелени кипариса, които са символ на непреходността на Православието. Между тях е изографисана финикова палма, която според преданията олицетворява Божията благодат.

След намирането на иконата е уведомен Видинският митрополит Дометиан, който е благословил светата икона да бъде поставена на почетно място в манастира. Иконата ще бъде поставена в манастирския храм и ще бъде изложена за поклонение от вярващите християни.

 

Източник:www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...