В Лъки отвори врати първият християнски храм


Източник: Дневник

В миньорския град Лъки отвори врати първият християнски храм, чийто патрон е Свети Николай Чудотворец. Отец Пантелей от църквата в село Борово отслужи молебен и водосвет за здраве на всички жители на община Лъки. Църковната камбана, дарение от певеца Илия Луков, събра десетки жители и гости на града.

Има още работа по храма – да се завърши балконът, да се направят стенописите, полилеят да се окачи, за да бъде осветен по канона, каза за БТА отец Пантелей. Той изрази надежда, че това може да стане до месец-два и тогава за освещаването му ще бъдат поканени Пловдивският митрополит Николай и свещеници от епархията.

Първата копка за църквата "Свети Николай Чудотворец" бе направена през 2001 г. Храмът е построен изцяло с дарения и със средства от така наречените малки проекти, обясни кметът на Лъки Тодор Тодоров. Основни спонсори за изграждането на църквата са граждани и местни фирми, сред които са "Лъки инвест", "Консорциум Лъки", "Бисер Русев и синове". Иконостасът е дело на дърворезбари от с. Момчиловци, майстори в изработката на иконостаси, а иконите в него са изографисани и дарени от трима младежи от Асеновград, завършили във Великотърновския университет, специалност "Изобразително изкуство", добави Тодоров.

До момента в храма са вложени близо 50 000 лева, като тази сума не включва труда в отделните етапи от строежа.Отварянето на църквата бе и по повод на празника на град Лъки и на Деня на миньора.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...