В Павликени се поклониха пред иконата с частица от мощите на св. Ефрем Нови



 На 20 юни стотици вярващи от Павликени и от други български градове дойдоха да се поклонят пред иконата с частица от благодатните мощи на свети Ефрем Нови, която бе изложена в храма „Рождество Богородично“ в града. Там бе отслужен и молебен за здраве и душевно спасение.

След молебена от журналиста Ангел Бончев бяха представени авторските му книги, посветени на свети Ефрем – детската „Светецът Светкавица“ и “Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.

Община Павликени е предоставила като подарък книгата „Светецът Светкавица“ на деца, които са регистрирани с противообществени прояви. По думите на инж. Емануил Манолов, кмет на Павликени, целта е чрез подобни книги да им бъде даден добрия пример, който да следват: „Като градоначалник искам общината да подпомогне онези деца, които на моменти кривват от правия път, да ги научим, да им помогнем да разберат, че само доброто може да им донесе добро бъдеще. Ще продължим и занапред да ги запознаваме със светци, добродетели и ценности на християнската вяра, които ще ги направят стойностни хора“.

Св. Ефрем Нови се свързва с многобройни свидетелства за съвременни чудеса и изцеления, извършени по молитвеното му застъпничество. Роден е в Трикала, област Тесалия, през 1384 г. На 14 години той бяга от Трикала, за да не го завлекат в еничарския корпус на Османската империя и да го направят мюсюлманин. Озовава се пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. Там се подвизава в името Господне, но 27 години по-късно, един ден отоманският ботуш пристъпва портите на светата обител и започва безжалостно клане на монасите. Йеромонах Ефрем се спасява, но не задълго. Залавят го и го убиват по най-брутален начин – обесват го на дърво с главата надолу, със забита факла в корема. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение – през 1950 г. Паметта му се почита на 5 май.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...