В Пловдивската епархия ще посрещнат част от мощите на св. Димитър Солунски



Sv. Dimitar_SolunskiВ навечерието на празника в чест на света Марина, в митрополитския храм в Пловдив ще бъде посрещната нетленната дясна ръка на свети великомъченик Димитър Солунски.

Светинята ще бъде донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

На 16 юли от 17.30 ч. светите мощи ще бъдат донесени в пловдивската катедрала „Света Богородица”, откъдето ще тръгне литийното шествие до митрополитския храм „Света Марина”.

В митрополитската църква вярващите ще имат възможност да се поклонят пред светинята, а от 18 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична света Литургия в съслужение с други членове на Светия Синод, с епископи и свещеници.

Вечерта на същия ден светите мощи на св. Димитър ще бъдат отнесени обратно в гръцката епархия.

 

Източник: www.plovdivskamitropolia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...