В Пловдив възстановяват параклиса на Медицинския университет


Източник: Darik News

Пловдивският митрополит Николай обеща съдействие на ръководството на Медицинския университет в града при възстановяване на параклиса „Св. Пантелеймон”, който е съществувал някога на територията на сегашната Университетска болница на бул. „Васил Априлов”.

Ще помогна по всякакъв начин, дори и материално за възстановяване на храма и за изграждане на параклиса в двора на хирургията, каза владиката. Той огледа сградата на бившата църква в двора на университета, която е била преустроена в аудитории за нуждите на учебното заведение и заяви, че сградата е непригодна за църква и би трябвало да се събори и изгради наново.

Освен това Негово Високо Преосвещенство посочи, че мястото на бившата църква – до факултета по съдебна медицина – не е подходящо, защото храмът се гради за живите, а не за мъртвите. Той огледа други две площадки, на които би могло да се изгради параклис – градинките срещу детската клиника и педиатрията. Предишната църква „Св. Пантелеймон” е била изградена през 1877 година, когато е построена руската болница в Пловдив.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...