В Пловдив се открива изложба „Век и половина църковна независимост“



През февруари чествахме 150 години от избора на Видинския митрополит Антим за първи екзарх, застанал начело на новоучредената Българска Екзархия. Тази годишнина е неразривно свързана с борбата на българския народ за църковни свободи и самостойна Българска православна църква.

Под патронажа на община Пловдив знаменателните събития от периода 1870 – 1872 г. (учредяването на самостойна Българска църква през 1870 г., издаването на първата св. Библия на съвременен български език през 1871 г., изборът на първи глава на възстановената независима българска Екзархия от 1872 г.) се представят с изложба в Епископската базилика в града.

Изложбата включва екземпляри от книжни продукти на издателство „Нитон“, свързани с българската история, и юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научния коментар към което са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“, изпълнен през 2020 г. в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център – музей „Тракарт“. Те също ще бъдат показани в рамките на изложбата – избрани акценти от тях ще могат да бъдат разгледани в галерията на Епископската базилика на Филипопол.

Централният експонат в изложбата е специално изработено, уникално копие на Славейковата Библия – най-голямата за всички времена издавана до момента книга в България (с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг). Това копие е изработено в чест на юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, както и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени от Руското Библейско общество през 1822 г.

Всички експонати могат да бъдат видени в рамките на Юбилейната временна изложба „Век и половина църковна независимост“, която стартира днес, 3 март, и ще продължи до 10 април 2022 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...