В Пловдив тържествено посрещнаха мощите на св. ап. Андрей Първозвани



В навечерието на празника в чест на св. Марина (17 юли) в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив тържествено бяха посрещнати мощите на св. ап. Андрей Първозвани. По покана на Пловдивския митрополит Николай светинята бе донесена за поклонение в България от Негово Високопреосвещенство Теодосий, митрополит на Томи (Констанца) от Румънската православна църква. Светият апостол е почитан като покровител на румънския народ.

Светинята бе пренесена с литийно шествие от катедралния храм „Успение Богородично” до митрополитския храм „Света Марина”. Хиляди вярващи се стекоха да се поклонят пред нея в навечерието на празника, както и в самия празничен ден. На 17 юли тържественото богослужение бе оглавено от Пловдивския митрополит Николай в съслужение с архиереите, дошли отдалеч за празника, с членове на Св. Синод и духовници на Пловдивска епархия. Службата бе огласена от Митрополитския хор „Св. апостол Ерм“ и от румънските им събратя – хора за византийска музика „Нектарий Протопсалт“ от Букурещ.

В празничното си слово митрополит Николай отправи призив към събралото се множество –  вместо рибарските мрежи, подобно на св. ап. Андрей, да изхвърлим от себе си всяка похот и да се стараем да бъдем ревностни в следването на апостолския пример: „Трябва да изхвърлим всяка съблазън, всяко изкушение, всеки грях и да вземем не лекия, а тежкия, но спасителен кръст на достойното апостолско служение, на Бога, на Божия народ, на светата Христова Църква. Този ден е исторически за нашата епархийска църква, денят на света Марина има огромно значение“.

Митрополит Николай припомни, че именно на този ден през 2010 г. бе посрещната благодатната икона „Св. Богородица Йерусалимска“: „Посрещнахме я, за да остане тя завинаги в нашия град, и да бъде за всички нас тихо пристанище в бурното житейско море… С нас е Пречистата небесна царица… Прегръща всички ни в своите майчини обятия… Благодарим на Бога за този ден и миналата година, когато друг чудотворен образ дойде, за да остане и живее с нас – Пресвета Богородица Всецарица ((Пантанаса) от Света гора. И ето, тази година ни посети св. ап. Андрей, който според Свещеното Предание е сеел семената на Благата вест и върху душата на част от нашия народ. Ние знаем, че той е обхождал някои от черноморските ни градове, за да проповядва словото Божие и на българите“.

Владиката благослови богомолците, стекли се да се поклонят пред светинята, и им пожела да бъдат не само почитатели на света Марина, но и верни, достойни подражатели на нейния благочестив живот и добродетели. На всеки богомолец за благословение бяха дадени иконка с образа на св. ап. Андрей и памуче, докоснало се до светите мощи.

 

sdr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...