В Русе православни и католици празнуват заедно Великден



Какво пречи на православни и католици да бъдат единни? На Велика събота двама свещеници споделят своя личен опит специално за зрителите на „Вяра и общество”.

Единството на православни и католици не е само пожелание. Това го доказват миряните от православния храм „Св.Николай Чудотворец” и католическата църква „Св. Павел от Кръста” в Русе. И тази година, когато Възкресение Христово се празнува в един ден и от Източната, и от Западната църква, те отново ще бъдат заедно, за да споделят радостта и тайнството на Великия ден. Те не считат, че с това нарушават каноните.

За свещеник Стефан Стефанов нещата са прости: „Ако ние не се стремим към единство, това означава, че ние не желаем да бъдем единни”. „Разделението не е присъщо на християните. Бог не е искал тази ситуация в Църквата, която продължава повече от 1000 години” – смята пък неговият събрат от католическата църква свещеник Валтер Горра. И двамата са единодушни, че каквито и догматични различия да има между двете Църкви, те не могат да попречат на вярващите да протягат ръка един към друг в името на Христовата любов.

И за още едно единство, макар и в минало време, ще си говорим в предаването. Ще отбележим 70-та годишнина от присъединяването на Македония и Беломорието към България. Ще ви покажем знаците на българската памет от това време, които все още са запазени в някои църкви на Македония. Ще видите и уникални архивни кадри, запечатили благославянето и обединяването на пръст от различни български краища, станало на централния площад в Скопие през 1942 г.

Тази събота (23.IV.) началният час на излъчването по БНТ-1 е 10.25. Повторението на предаването е в петък (29.IV.) от 15.30 часа. Излъчването ни по БНТ САТ е в неделя (24.IV.) от 8.55 ч., а повторението е рано сутринта във вторник (26.IV.) от 5.15 часа. Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...