В Русе представиха сборника „Търсен от хората, следен от властта”, посветен на Проватския епископ Антоний



На 12 април в Историческия музей в Русе се състоя представянето на документалния сборник „Търсен от хората, следен от властта”, посветен на блаженопочившия Проватски епископ Антоний (1915-2002), съобщава сайтът на Русенската света митрополия.

Събитието е открито с встъпително слово на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, а след него изказвания са направили Стефка Маринова, началник отдел в Държавен архив – Русе, Светлана Кръстева, началник отдел в Държавен архив – Видин, ставрофорен иконом Йордан Василев от Карлово и ставрофорен иконом Стефан Стефанов от Русе.

В своето слово митрополит Наум отбелязва:  „И до днес мнозина наши клирици и съграждани възпоменават с умиление светлото присъствие и отеческите наставления на христолюбивия духовен старец, който въпреки напредналата си възраст не пропускаше да служи или да се помоли в скъпия на сърцето му русенски храм „Св. Николай Мирликийски“, където предпочиташе да проповядва Христовите повели или просто да побеседва с вярващите.

Църковното служение на дядо Антоний бе осеяно с различни изпитания и тревоги, но той посрещаше с търпение и мъдрост всяко предизвикателство, знаейки, че така Бог калява неговото монашеско послушание и смирение… Епископ Антоний бе емблематичен архипастир, но същевременно се открояваше и като един дълбоко емоционален човек, приемащ чистосърдечно всичко и всички, заради която своя откровеност обаче често пъти бе нараняван и разочарован. Въпреки това обаче, житейската мъдрост у него надделяваше и той с ясно съзнание и решителност можеше да прости или да поиска прошка.

Пословични са всеотдайността и благотворителността му, насочени към нуждаещи се християни и близки, а благото му слово е стопляло душите на мнозина хора, търсещи утеха и благослов.

Като доблестен родолюбец, потомък на българи от Македония, владиката често припомняше за житейските уроци в своето минало, затвърдили у него любовта към Бога и Отечеството.

Прям по характер и чист по сърце, той не оставаше равнодушен към неправдите в живота, критикувайки пламенно, с жива вяра, всички богоборци и отявлени материалисти, а духовното му присъствие и сърдечност, са оставили неизличими дири в съзнанието и живота на десетки вярващи…“.

Историкът Момчил Методиев е представил обзорно изданието, като е запознал аудиторията с живота и служението на покойния еп. Антоний, разказвайки за съдържанието на сборника и публикуваните в него документи. Гости на официалното представяне са били още Негово Преосвещенство Тивериополският еп. Тихон, Ивелина Димитрова, директор на Дирекция Регионален държавен архив – Велико Търново, Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив, както и множество духовници и граждани от Русе и страната.

Книгата „Търсен от хората, следен от властта” ще може да бъде закупена онлайн или на място – в София, книжарница „Български книжици” (ул. „Аксаков“ 10), както и в Музея на Русенската митрополия в Русе (пл. „Св. Троица” 9).

 

Снимки: www.rusenska-mitropolia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...