В София започва конференция за Сердикийския едикт



На 23 април заместник-кметът на София Тодор Чобанов обяви на пресконференция в Столична община предстоящата Международна интердисциплинарна научна конференция на тема „Сердикийският едикт (311 г.): Разбирания и реализации на идеята за религиозна търпимост”. Г-н Чобанов подчерта значимостта на форума, като отбеляза, че Сердикийският едикт е бележито събитие, променило хода на европейската и световната история.

 

Международният форум, който се провежда на 27-28 април, е продължение на кампанията по повод отбелязването на 1700-годишнината от издаването на Сердикийския едикт на търпимостта. Конференцията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

В конференцията ще вземат участие 37 специалисти в областта на историята, историята на църквата, археологията, историята на правото, философията, урбанизма, архитектурата, изкуствознанието, джендър изследванията и др. Специално участие ще вземат 9 чуждестранни изтъкнати учени от САЩ, Италия, Румъния, Турция, Гърция, Малта, Хърватска и Сърбия.
Сред тях ще бъде консултантът по околна среда на няколко министри в Малта Лино Бианко, който се интересува от архитектурата в София и градоустройството в България и е автор на няколко статии по тези въпроси. На форума той ще представи темата „Понятието за толерантност в съвременна София”.

Именитите американски историци Елизабет ДеПалма Дигезер и Харолд Дрейк (от Университета Санта Барбара, Калифорния) ще представят своите позиции по отдавна дебатираната тема защо столетия наред Миланският едикт се популяризира за сметка на по-ранния, но омаловажаван от някои историци Сердикийски едикт.

С голям интерес се очакват и докладите на Рита Лици Теста (от Университета в Перуджа) за толерантността към езичниците и нетолерантността към еретиците и на Турхан Качар (от Университета Баликесир в Памуккале) за Изтокът и Западът на Сердикийския събор.

От българска страна участват специалисти от София, Велико Търново и Шумен в областта на софийската история и археология, историята на правото, историята на ранната Църква и сложните й взаимодействия с Империята, и други близки теми.

Целта на форума е в годината след юбилея на Сердикийския едикт и преди честванията за издаването на т.нар. Милански едикт от 313 г., да се обърне внимание върху винаги актуалните въпроси какво означава властта и обществото да бъдат толерантни; кога и защо възникват кризи, изискващи очертаване на границите на толерантността.

Събитието се организира от Столична община, Българска академия на науките, Тангра ТанНакРа, Общобългарска фондация, Министерство на икономиката енергетиката и туризма, Национален църковен историко-археологически музей, Коалиция „Бъдеще за историческото наследство на София”, Институт по археология с музей при БАН, Съюз на архитектите в България, ОП „Стара София” и ГС „Сердика-Сакра”.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

Програма на конференцията за Сердикийския едикт

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...