В София започна Четвъртият международен симпозиум по православна догматика



208От днес до 25 септември Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Четвъртия международен симпозиум по православно догматическо богословие „Догмат и терминология в православното предание днес“.

В симпозиума участие ще вземат над 30 богослови и духовници, сред които са Негово Високопреосвещенство Браничевски митрополит Игнатий (Мидич), Негово Преосвещенство Абидоски епископ Кирил (Катерелос) и др. Форумът се осъществява по инициатива на Международната асоциация на православните догматисти при организацията на Светия Синод на Българската православна църква, Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за изследване на патристичното и византийско духовно наследство при Софийския университет.

Международната асоциация на православните догматисти (МАПД) е общество на преподаватели, изследователи и институции, в което се преподава православна догматика. Нейната цел е стимулирането на изследванията в областта на православната догматика в духа на православната църковна традиция на международно равнище и работа върху практическите измерения на църковния догмат, неговото влияние както върху вътрешния живот на Църквата, така и върху активната й мисия в света.

Приветствие от името на деканското ръководство и лично от името на декана на Богословския факултет – доц. д-р Александър Омарчевски, прочете проф. д-р Божидар Андонов. „Важно е днес да имаме подходяща терминология, така че адекватно и със свещена яснота, с висок полет на духа, със забележителна тънкост в подбора на догматичните истини и термини, ясно, точно и изискано да разкриваме догматите – основното учение на Православната църква„, подчерта проф. Андонов. Това е важно за богословите специалисти, за свещенослужителите, за учителите по религия, допълни той – „Така всички ясно и коректно не само да слушат Словото Божие, но и да го разбират„.

Организатори на събитието са Светият Синод на БПЦ, Богословският факултет на СУ, Центърът за изследване на патристичното и византийско духовно наследство към СУ и Международната асоциация на православните догматисти. Участници в организационния комитет са: доц. д-р Александър Омарчевски, декан на БФ на СУ, Христос Мурутис, доц. д-р Любомир Тенекеджиев, асист. д-р Светослав Риболов.

Програмата на симпозиума може да видите тук.

 

Източник: www.uni-sofia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...