В София обявиха старта на мащабна дарителска кампания за Желязната църква


На 1 септември т. г. в София фондация „Български православен храм Св. Стефан" обяви началото на мащабна дарителска кампания под надслов „Да съхраним българската църква „Св. Стефан” в Цариград”. 

 
Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса и олтара на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул. Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса и цялостно обновяване на олтара на църковния комплекс.
 
Жени Лазарова от фондацията сподели „Длъжни сме да запазим и поддържаме за бъдещите поколения този безценен исторически паметник, за да съхраним частица от световното културно наследство и важен символ на българщината.”, като подчерта, че иконостасът не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 113 г.).
 
Проектът ще бъде осъществен от турски специалисти в областта на реставрацията на исторически паметници, а от страна на българската държава ще присъства специалист в областта. За качествената и трайна реконструкция, благодарение на която Желязната църква ще може да посреща християни от цял свят, ще бъдат използвани най-добрите материали и опит в областта. Според първоначална оценка на специалистите, сумата, необходима за осъществяване на всички етапи по реставрацията на иконостаса и олтара, възлиза на 75 000 евро. 
 
За набирането на необходимите средства фондацията разчита на широка обществена подкрепа и добрата воля за  дарение на всички граждани, институции и фирми. Затова днес фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград” стартира тримесечна национална дарителска DMS кампания за набиране на средства за реставрация на иконостаса. Средства ще се набират с дартелски SMS на номер 17 777 с текст DMS SVSTEFAN.
 
 
Г-жа Лазарова се обърна към българските медии, като ги призова да подпомогнат инициативата, като популяризират дарителската кампания: „Българската църква „Свети Стефан” е единствената желязна църква в източноправославния свят. Необходима е спешната ни намеса, за да съхраним този уникален исторически паметник, където през 1860 г. се полага началото на църковно-народните борби за свобода и независима българска църква. Без вашата незаменима помощ, кампанията не би имала желания резултат.”
 
Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България” коментира, че кампанията за реставрацията на иконостаса и олтара на църквата „Свети Стефан” в Истанбул съвпада с идеалния образ за благотворителна кампания. „Мисията на фондацията ни е да подкрепя национални каузи, които променят живота на хората и популяризират значими национални въпроси”, заяви тя.
 
Архитект Васил Китов, методически ръководител и консултант на проекта от страна на българската държава, подчерта, че църквата „Свети Стефан” е обявена за най-красивата църква измежду всичките около 90 църкви в Истанбул и е част от турския регистър на паметници на културата от национално значение. Иконостасът на храма е изключително ценен, изящен, пластичен и декоративен, но е в много тежко състояние. Реставрацията на олтара, най-важното място в християнския храм, изисква подробна експертиза, изготвяне на художествен проект, съгласуване с турските органи за опазване на културното наследство и прецизна работа. За целта той ще замине за Истанбул, за да направи детайлна експертна оценка на място и да съдейства за старта на реставрационните дейности. 
 
Църковният комплекс "Свети Стефан" в Истанбул е свято място за християнската вяра и за всеки българин. Инициативата за запазване на този ценен исторически паметник – символ на българщината се очаква да приключи след 8 месеца, когато храмът „Свети Стефан” ще отвори врати отново, за да посрещне християнските поклонници за Великденска Света литургия.
 
 
***
 
 
По инициатива на Екзарх Йосиф I започнал строеж на нов храм, чиито основен камък бил положен на 27 април 1892 г. Понеже мястото било насип, архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Вагнер във Виена. Окончателното сглобяване на Желязната църква приключило на 14 юли 1896 г. Възникнал малък проблем около формата на иконостаса, понеже бил изработен по католически образец. Изпратили в Москва главния секретар на Екзархията Атанас Шопов и архитекта Азнавур, за да преговарят по изработката на нов иконостас в източноправославен стил. Планът на иконостаса бил изработен от Ховсеп Азнавур, а прегледан и одобрен от проф. Покровски от Духовната академия в Санкт Петербург и от архитекта Котев от С. Петербургската академия на изкуствата За направата му бил сключен договор с московския придворен фабрикант Николай Алексиевич Ахапкин. Иконостасът, без иконите, щял да струва 20 000 рубли. Изписването на иконите било възложено на московския живописец-передвижник Клавдий Лебедев, като те щели да бъдат копия на известни икони на знаменити руски живописци. В края на октомври 1897 г. Н. А. Ахапкин бил готов с изработването на иконостаса. Тържественото освещаване на новата църква „Св. Стефан”, наричана още Желязната църква, било извършено от екзарх Йосиф I на 8 септември 1898 г.
 
 
 
Фондация “Български православен храм „Св. Стефан’ в Цариград” е учредена през 2005 г. с цел да съхранява историческото, културното и църковното наследство, като подпомага и поддържа българския православен храм “Св. Стефан” в Истанбул, Турция. Фондацията финансира програми за реконструкция, запазване и модернизиране, поема разходи на храма, свързани с дейността, издръжката, поддържането и популяризирането му. През 2005 г. започва национална дарителска кампания за окончателното възстановяване на “Български православен храм „Св. Стефан” в Цариград”. През юли 2007 г. Фондацията получава статуетка и грамота за “Най-много набрани средства” на официалната церемония в Гранд-хотел „София” за наградите “Заедно”, връчени от Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...