В София предстои международна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“



От 22 до 24 май 2023 г. в София ще се проведе Международната научна конференция „Кирило-Методиевото дело в научната и културната памет“. Форумът се организира от Кирило-Методиевския научен център при БАН (КМНЦ) – международно утвърдена изследователска институция, която от десетилетия чертае насоките на изследванията по кирилометодиевистика в Европа и света.

Конференцията е централното събитие през юбилейната за КМНЦ 2023 г., в която се отбелязват три важни годишни: 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от учредяването на Климентовата комисия и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия.

В авторитетния форум ще вземат участие над 70 учени от 12 страни на три континента (Австрия, България, Великобритания, Индия, Италия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Украйна, Чехия), представящи десетки университети и научни центрове по света. Изследователите, сред които и немалко млади учени, ще изнесат доклади в широк интердисциплинарен диапазон, включващ исторически изследвания, литературознание, лингвистика, палеография, епиграфика, културна антропология, изкуствознание и др., чрез научния инструментариум на които се осветляват различни аспекти на кирило-методиевското наследство.

На 24 май всички участници в международното събитие ще се включат в традиционното празнично шествие до паметника на Светите братя и ще поднесат цветя.

Конференцията се провежда в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Програмата на конференцията можете да видите ТУК>>

 

Източник: Кирило-Методиевски научен център при БАН

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...