В Търново богослови дискутираха насилието



На 19 декември т.г. в Православния център „Проф. Тотю Коев” във Велико Търново беше изнесена презентация на тема: „Насилието – възможната реалност” от студентите Емил Андреев (II курс Теология и Социално служение) и Веселка Йосифова (II Българска филология).

И двамата студенти вземат активно участие в дейностите на Православния център и презентацията беше по тяхна идея. На събитието присъстваха студенти богослови и студенти от други специалности, които активно се включиха в дискусията в края на срещата.

В същия ден, с посредничеството на Православния център беше организирано дарение на луксозно издание на Библията на членовете на Академическия съвет при Великотърновския университет. Дарението беше предоставено от фондация “Приятели на България” с представител проф. Дечко Свиленов. Според него, Рождественските празници са особено подходящо време да се подаряват Библии и духовна литература. “Това е своеобразен начин да дадем отпор на коледната индустрия, която измести духовността на празника. Сега е времето да чуем гласа на духовността и разума, да приемем частица от светлината на рождественската звезда, да почувстваме вълшебството и сакралността на Рождество Христово!”, заяви проф. Свиленов.

На следващия ден беше организирано дарение на Библии и за персонала на Детска ясла „Еделвайс“ от Горна Оряховица. Дарението беше осъществено чрез дякон Зоран Мамучевски – ръководител на Православния център, с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий. Поканата за това дарение беше отправена от директорката на детското заведение г-жа Калина Радева.

Това е първата детска ясла в Горна Оряховица, която получава такова дарение и която изразява желание за работа със служители на БПЦ. Ръководството на „Еделвайс” усилено полага грижи за възпитанието и първите познания на децата, като във така важния за формирането на децата период искат да включат и православното усещане за света и средата, в която растят и живеят. Нека Бог им помага в тяхните дела и им дава търпение и сила в работата им!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Стефан Чурешки каза:

    Хубаво нещо е духовността, ако е истинска и здрава, а не болно състояние на мозъка на човека и спекулация с невидимото и преподаване на остарели и непригодни за съвремието текстове и послания. Но още по-хубаво е да се погрижим за ближния, да навестим болни, да нахраним гладни, да излекуваме ако можем страдащи и обременени и да ги заведем при Христос, който никъде не говори за духовност в Евангелието, а говори за действена и материално показна грижа за ближния и с делата си показа съпричастие към тегобите на хората. затова всъщност ние искаме от БПЦ – много правилно сме разбрали християнството и руската политическа разработка за духовността като подвеждане на хората да не мислят за злините и неправдите на света и елегантното измъкване на Църквата от социално и общественополезно служение не е характерно за типа българско православие. Весели и щастливи празници и раздавайте на хората и правете трапези, на които да каните свои и бужди – така се слави млада Бога според нашите поверия.