Генералният щаб се моли за свещеници за армията



Източник: Сега

Ръководството на Генералния щаб пое отново офанзива към Светия синод на БПЦ, за да намери свещеници за своите войници. Началникът на ГЩ ген. Златан Стойков отиде лично при патриарх Максим.

Ръководството на армията вече 18 г. не може да попълни редиците си с армейски свещеници (капелани). Причините, от една страна, са, че ръководствата на двете институции не могат да решат на щат в коя структура да са свещениците. Ако получават заплати от армията, то първо трябва да преминат през одобрението на ВКР. Ако са на заплата към митрополиите, те няма да могат да ходят с военните на мисии зад граница, тъй като са цивилни, поясниха военните експерти. Във всички армии на страните от НАТО има свещеници, които са постоянно с военните в мисии зад граница.

"Този въпрос е доста сложен и тепърва ще бъде обсъждан", каза гл. секретар на Светия синод Стобийски епископ Наум.

В началото на 2006 г. представители на евангелистките църкви основаха Българска капеланска асоциация, която да осигурява пастори за МО, МВР и затворите.

Междувременно вчера командващият сухопътните войски ген.-лейтенант Иван Добрев съобщи, че не е получавал нареждания за съкращения във връзка с ревизирания "План 2015 г." Ген. Добрев посочи, че има недокомплектоване и уволнения във войските не се предвиждат. Около 400-450 кадрови войници годишно напускат армията – някои подават рапорти, без да са изпълнили първоначалните си тригодишни договори, но молбите им не се удовлетворяват, каза ген. Иван Добрев. Той определи професионализацията на сухопътните войски като тежък процес и уточни, че сега около 82-83% са професионализирани.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...