Главиницкият епископ Макарий участва в откриването на учебната година в българското училище в Букурещ



На 15 септември 2022 г.  в Българското неделно училище „Йордан Йовков“ при посолството ни в гр. Букурещ новата учебна година беше открита с тържество за учениците и техните родители.

По покана на посланика Негово Превъзходителство г-н Радко Влайков участие взе и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, викарий на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Владиката прочете молитва за Божие благословение над учениците и учителите, и ги поръси със светена вода.

Епископ Макарий се обърна с поучителни думи към децата и им раздаде иконички с образа на Сина Божий.

Българското училище „Йордан Йовков”  към Посолството на Република България в Букурещ е открито през 1987 г. След кратко прекъсване, дейността му е възобновена през 2001 г. с помощта на българската компания “Приста Ойл”. Интересът към училището непрекъснато нараства, като всяка година се записват повече ученици.

В училище „Йордан Йовков“ по български учебен план и помагала се обучават около 50 деца, разделени в паралелки от 1-ви до 12-ти клас. В училището се обучават български ученици, чиито родители временно или постоянно пребивават в Румъния. В края на всяка учебна година се издават удостоверения за завършено обучение по български език за съответния клас, които се признават от Министерството на образованието и науката на Република България.

От 2016 г. преподавател в училището е д-р Оля Григорова, която има дългогодишен опит в системата на средното и висшето образование в България и защитена докторска дисертация по литература.

През последните 5 години училище „Йордан Йовков“ кандидатства и защитава проекти по програмата „Роден език и култура зад граница“ на българското Министерство на образованието и науката. Това позволява обучението в училището да е безплатно, като се осигуряват и безплатни учебници за децата, записани до момента на подаването на проекта.

 

Източник: Facebook страница на Русенски митрополит Наум; bgembassy-romania.org

Снимки: Facebook страница на Русенски митрополит Наум

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...