Главният секретар на Св. Синод архим. Герасим бе ръкоположен за епископ



melnishki-episkop2Възгласът „Достоен“ огласи вчера патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В неделния ден, в присъствието на духовници, монаси и миряни, по време на светата Литургия патриарх Неофит ръкоположи за епископ главния секретар на Св. Синод архим. Герасим с титлата „Мелнишки”.

В хиротонията участваха и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий и Браницкият епископ Григорий.

След ръкоположението патриарх Неофит връчи на новия епископ символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

Негово Светейшество произнесе слово към новия архиерей, в което каза: “Светъл и радостен е днешният ден, когато в твое лице светата ни Православна църква се обогатява с още един млад и достоен архиерей, встъпващ на благодатния път на епископското служение… Към този ден, през изминалите години на твоите монашески послушания в светата Църква, ти показа и на дело доказа, че изборът ти не е бил случаен и неизменно следваше апостолската повеля: „Показвайте ревност за по-добри дарби, и аз ще ви покажа път още по-превъзходен” (1 Кор. 12:31).

… Всички ние – свещеноначалие, клир и миряни – сме тук, за да споделим радостта ти и да ти засвидетелстваме нашата братска в Христа любов и нашата неизменна подкрепа в предстоящото ти служение. Служение, в което ти никога няма да бъдеш оставен сам, но всякога ще можеш да разчиташ на помощта, съвета и съпричастността на всички твои събратя – архиереи, и винаги ще се радваш на любовта, подкрепата и уважението на освещения клир и благочестивото паство…“

От своя страна, Мелнишкият епископ Герасим произнесе благодарствено слово, в което каза: „С благоговение и страх пристъпвам към предстоящето епископско служение, което ме задължава към високи добродетели…

Дълбока благодарност дължа на Вас, Ваше Светейшество, и на свещеноначалието на родната ни Църква, че ми доверихте епископското служение, низвеждайки над мен благодатта на Животворящия Дух.

Благодаря и за доверието, което ми гласува Св. Синод, като ме изпрати на специализация в чужбина, където да почерпя полезни знания и опит. Благодаря на моите преподаватели в „Общоцърковната аспирантура и докторантура Св.св. Кирил и Методий“ в Москва и лично на ректора митрополит Иларион (Алфеев).
Благодаря на архимандрит Пахомий, игумена на Дивотинската св. обител, който ме прие с велико търпение и настави на пътя на монашеството, и немалко се потруди, ръководейки ме духовно и подкрепяйки ме в трудностите. Всеки ден усещам, отче Пахомие, твоята грижа и молитва за мен и от все сърце ти благодаря.
Благодаря на йеромонасите Никодим, Доситей, Йоаким и Мелетий – мои истински в Христа братя, а също така с любов прегръщам родните ми братя Даниел и Кристиян. Благодаря на моите родители – Георги и Иванка, които ме родиха, отгледаха и възпитаха, и без ропот се съгласиха с моето желание да служа на Църквата…“.

Архимандрит Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София, мирското му име е Александър. Завършил е 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Владее свободно немски, руски и английски език. През 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската св. обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод е изпратен на специализация в Москва. На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Неофит и по решение на Св. Синод е назначен за главен секретар на Св. Синод.

melnishki-episkop_gerasimmelnishki-episkop1patriarh-neofit

hirotonia

Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимки: Ангел Карадаков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...