Главното мюфтийство ще се оплаче пред Европейския съюз



Хюсеин Хавъзов, главен секретар и  говорител на Главното мюфтийство, е заявил днес за БТА, че Мюфтийството обмисля идеята да поиска среща с посланика на Финландия, която понастоящем председателства Европейския съюз, както и с първите дипломати на ислямските страни в България.

Хюсеин Хафъзов е обяснил, че срещите ще бъдат поискани заради проблемите на мюсюлманското вероизповедание в България през последните седмици. Той е уточнил, че става дума за посегателството над джамии, инициативата на "Атака" да бъде преустановено четенето на призива за молитва "Езан" от джамията в София, становището за забрана за носене на забрадки в училище.

"Ще разговаряме с посланиците за всички тези случаи, които до голяма степен смятаме, че не са демократични", е допълнил Хафъзов.

Реакциите на основните политически партии в България по повод тази новина са преобладаващо негативни. Подчертава се, че изолираният акт на посегателство на джамията в Казанлък не може да бъде сериозен повод за подобна стъпка, още повече при положение, че незабавно беше осъден от Българския парламент и парламентарно представените политически партии, в това число и "Атака".

От "Атака" коментират намеренията на Главното мюфтийство като опит за предизвикване на международен скандал.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...